David Bowie is in Groningen

Bericht van Jeroen Zwaan, 11 februari 2016

Je bent even twee dagen samen vrij en je wil ergens heen, wat doe je dan? Bianca en ik waren gisteren en eergisteren even samen weg naar Groningen.

We hadden een aantal dingen op de planning staan, waaronder shoppen en bezoek aan het Stripmuseum en natuurlijk het Groninger Museum, met onder meer de tentoonstelling David Bowie Is…

Groningen is een compacte stad. Prima bereikbaar per trein, maar wij kozen voor de auto. De rit duurde zo’n 2 uur en 30 minuten. Op ongeveer een kwartier loopafstand van het centrum kun je gratis parkeren. Na een patatje onderweg zijn we gelijk de winkels ingedoken. Alle bekende ketens zijn in het sfeervolle centrum te vinden en zijn goed aan te lopen. Ik heb het tweede boek van Jeroen van Inkel gekocht.

Na een welkomstdrankje in Hotel Schimmelpenninck Huys hebben we in de stad gegeten bij Wereldburgers. Super gegeten, vriendelijke bediening en de keuze uit drie vegetarische burgers en een aantal side dishes was ruim voldoende. Daarna nog een drankje in de Drie Gezusters en toen in de jacuzzi.

Woensdagochtend eerst ontbeten in het hotel, toen op naar het Groninger Museum. Zelfs toen al was het gekkenhuis bij de David Bowie-tentoonstelling. Ondanks dat buiten al aangegeven stond dat die was uitverkocht, konden we er nog wel in. Uitgebreide tentoonstelling, ook voor mensen die niet per se Bowie-fan zijn interessant. Opvallend dat er zo veel kostuums bewaard zijn gebleven vooral; vaak is opslag van dat soort zaken eenvoudigweg te duur voor de artiest.

Ook erg gaaf om te zien was de tentoonstelling van het Joris Laarman Lab, met 3D-geprinte stoelen en andere functionele kunst. Daarna op naar het Stripmuseum, met een tentoonstelling over strips in muziek en muziek in strips. Ook hier dook Bowie weer op: er was een wand ingericht met een aantal treffende tekeningen. Tot slot in Grid, het grafisch museum, nog een uitleg gekregen over druk- en zetmachines. Leuk aan dit museum was de persoonlijke uitleg bij de machines. Dat is toch leuker dan een video.

’s Avond nog even gegeten bij Sumo en toen weer hop, de auto in. Er gaat niets boven Groningen! Behalve thuis natuurlijk…