Prima bij te houden

Bericht van Jeroen Zwaan, 9 juli 2015

IMG_4195Altijd al benieuwd geweest hoe veel stappen je zet op een dag? Wil je weten of je wel genoeg slaapt of te veel of juist te weinig eet? Of het nu voor de lol is of dat je daadwerkelijk je gezondheid in de gaten wil houden: een activity tracker is een leuk en makkelijk hulpmiddel.

Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe baan, waarbij ik hele dagen op mijn benen sta en in beweging ben. Dan is het sowieso leuk om te weten hoe veel stappen je op een dag zet en welke afstand je dan aflegt, maar ik heb eerder al te maken gehad met ondergewicht. Voor mij is dus belangrijker om te weten hoe veel calorieën ik verbrand op een dag en hoe veel ik er binnen krijg.

IMG_4196Jawbone Up Move

Er zijn verschillende activity trackers op de markt. De goedkoopste oplossing is een app op je smartphone, die je beweging meet aan de hand van de versnellingsmeter van je telefoon. Is je accu leeg of ben je een keer je telefoon vergeten, dan wordt er niets gemeten. Smartwatches zoals de Apple Watch zijn niet alleen prijziger, maar moeten vaak ook meerdere keren per week (of zelfs dagelijks) opgeladen worden.

IMG_4202Daar tussenin zit een aantal activity trackers die je om je pols of op je lichaam draagt. Een aantal daarvan moet ook vaak geladen worden en in sommige gevallen kun je de gegevens alleen uitlezen door hem te verbinden aan je computer met USB. Ik kwam uiteindelijk bij de Up Move van Jawbone terecht. Met een diameter van 27,64mm en dikte van 9,75mm lijkt de Up wel een flinke knoop. Hij werkt dan ook op een knoopcelbatterij die tot 6 maanden mee zou moeten gaan.

Aan de hand van een aantal LED-lampjes kun je op de Up zelf aflezen hoe veel stappen je vandaag gezet hebt, hoe lang je geslapen hebt en hoe laat het is. Koppel de Up via Bluetooth aan je smartphone en via de gratis app kun je toevoegen wat je eet of wat je weegt. Ook kun je doelen instellen voor bijvoorbeeld slaap, beweging en gewicht. De Up is spatwatervrij en kan dus gerust mee onder de douche, maar niet in bad.

IMG_4203Bewegen

Je draagt de Up met de bijbehorende clip op je lichaam of aan je schoen en zonder dat je het merkt, registreert hij je stappen. Ik koos voor een set inclusief polsbandje, waarbij gelijk opgemerkt moet worden dat de Up om je pols 10-15% meer stappen registreert dan wanneer je hem op je lichaam draagt. Sterker nog: als ik wakker word, heb ik volgens de app soms al zo’n 100 stappen gemaakt. Slaapwandel ik dan toch?

Ben je een bepaalde periode actiever dan de rest van de dag, bijvoorbeeld omdat je een flinke wandeling hebt gemaakt, dan kun je in de app makkelijk aangeven wat je aan het doen was. Je kunt een aantal soorten trainingen opgeven. Ook trainingen waarbij je de Up niet kunt dragen (zwemmen dus), kun je eenvoudig invoeren.

IMG_4204Eten

Hoewel je beweging en slaap ook zonder de app wel bij zou kunnen houden, is de app wel noodzakelijk om bij te houden wat je eet en drinkt. Dit kan op verschillende manieren. De menu’s van een aantal horecaketens zijn al voorgeprogrammeerd. Losse producten kun je registreren door de streepjescode te scannen of te typen. Ontbrekende producten kun je handmatig invoeren met behulp van de voedingsinformatie op de verpakking.

Invoeren wat je eet is het meest bewerkelijk aan de Up. De productlijst bevat weliswaar een groot aantal producten, maar is door andere gebruikers gedefinieerd en daardoor niet altijd even consequent. Geef je bijvoorbeeld aan dat je een “portie” chips hebt gegeten, dan zul je goed op moeten letten of die gebruiker uit is gegaan van een schaaltje met ca. 30 gram of gewoon gegevens uit de tabel op de verpakking (per 100 gram) heeft overgenomen. Je zult dus nog regelmatig op de verpakking van wt je gegeten hebt moeten kijken om uiteindelijk de juiste hoeveelheid calorieën in de app te krijgen.

IMG_4201Slapen

Je bent er zelf bij, maar hoe goed heb je nou echt geslapen? Door de Up twee seconden ingedrukt te houden, kun je aangeven dat je gaat slapen of juist opstaat. Vergeet je dit een keer, dan is er nog geen man overboord: als de Up het vermoeden heeft dat je hebt geslapen, dan vraagt de app al of dat zo is. Net als activiteiten is het ook mogelijk om slaap handmatig in te voeren in de app.

De volgende ochtend kun je precies zien hoe lang en hoe goed je geslapen hebt. Ook als je ’s nachts wakker bent geworden, is dit zichtbaar (tenzij je doodstil blijft liggen terwijl je wakker bent). In de meeste gevallen zal je slaap er ongeveer uitzien zoals de “streepjescode” hiernaast. Het belangrijkste is dat je makkelijk kunt bijhouden of je genoeg geslapen hebt.

IMG_4202Samenvattend

Ik heb de Jawbone Up Move vooral omdat ik het leuk vind om te weten hoe veel stappen ik zet op een dag en welke afstand ik afleg, maar ook om mijn gewicht op peil te houden. De Smart Coach geeft motiverende aanwijzingen en vertelt je hoe je het doet ten opzichte van andere Up-gebruikers of wat je volgens onderzoeken van gezondheidsorganisaties beter zou kunnen doen.

Helaas voor mij ligt de focus soms te veel op bestrijding van overgewicht. Dat is logisch als je bedenkt dat in Nederland 48,3% van de volwassenen hier last van heeft tegen 2 à 3% met ondergewicht, maar met de dreiging om bij die laatste groep te horen vind ik opmerkingen over dat ik minder zou moeten eten en meer zou moeten bewegen toch wat ongepast. Ook vind ik de registratie van m’n voeding soms net iets te veel gedoe, dus daarvan sla ik regelmatig een dagje over.

Andere kritiek is dat de aanwijzingen van de Smart Coach vooral gebaseerd zijn op bevindingen van Amerikaanse gezondheidsorganisaties en publicaties. Deze zijn in Europa niet altijd relevant. Ook is het merkwaardig dat de Up aanzienlijk meer stappen meet als je hem om je pols draagt.

Handig is dat de Up-app kan samenwerken met een aantal andere apps, zoals Apple’s gezondheidsapp of RunKeeper. Je kunt teams vormen met andere Up-gebruikers (die vervolgens wel precies kunnen zien wanneer je wandelt, traint of slaapt en wat je eet, dus denk aan je privacy) of activiteiten delen via Facebook of Twitter.

Je kunt eenvoudig doelen instellen voor je beweging en gewicht. De Jawbone Up Move en bijbehorende app kunnen je zeker helpen deze te bereiken, al zul je het uiteindelijk natuurlijk zelf moeten doen. Lijkt het je alleen leuk om eens te weten hoe veel stappen je zet op een dag, dan gaat de lol er na een maandje of twee wel van af. Als je een activity tracker overweegt om gezondheidsredenen, dan is de Up die vijf tientjes meer dan waard.

Geef een reactie