Groentesoep met vegaballen

Bericht van Jeroen Zwaan, 15 april 2015

Groentesoep is voor vegetariërs vaak tricky. Zelfs de Cup-a-Soup is strikt genomen niet meer geschikt sinds de naam Royco vervangen is door Unox, al zullen er genoeg mensen zijn die niet zo moeilijk doen over runderbouillon.

Maar hier hebben we het natuurlijk niet over soep uit een pakje. Hoewel, ik gebruik wel vaak een zakje als basispakketje groenten. Dat kun je prima aanvullen met welke groente je maar lekker vindt.

Aantal personen: 4-6
Kosten per persoon: ca. € 1,25
Bereidingstijd: 25 minuten + 20 minuten pruttelen

IMG_3985Boodschappen:
– 1 dessertlepel kokosolie
– 50 gram boter
– peper en zout
– oregano
– laurierblad
– 1 zakje soepgroente à 250 gram
– 2 tomaten, in blokjes
– 1 ui, gesnipperd
– 1 koolrabi*
– 1 pak vegaballen
– 1,5 liter bouillon

  1. Smelt de boter en kokosolie in een grote (soep)pan. Leg 1 laurierblad op de boter. Snipper intussen de ui en schil de koolrabi. *In plaats van koolrabi kun je ook een andere groente gebruiken. Probeer bijvoorbeeld ook eens extra wortelen, bleekselderij of juist courgette.
  2. Fruit de ui een minuutje zodra de boter gesmolten en lichtbruin is. Leg de vegaballen in de pan en rol deze door de pan. Snijd dan de koolrabi in blokjes en stop deze, net als de groenten uit het zakje, in de pan. Breng op smaak met wat peper en zout. Voeg bouillonpoeder voor 1,5 liter bouillon toe en roer goed door. Snijd de tomaten in blokjes en roer deze door de pan.
  3. Voeg beetje voor beetje het water toe aan de pan en breng het water steeds net aan de kook. Als je circa 1,5 liter water hebt toegevoegd, de soep nog twintig minuutjes laten pruttelen en klaar is hij!

TIP: Groentesoep is ideaal om te maken van overgebleven groente. Experimenteer er dus rustig op los met wat er maar aan groenten in de koelkast ligt. Vergeet niet regelmatig te proeven of de smaak van de soep de goede kant op gaat!

TIP: Het laurierblad is niet echt lekker om op te eten. Haal dit dus voor het opdienen even uit de pan.

Geef een reactie