Franse uiensoep

Bericht van Jeroen Zwaan, 15 maart 2015

Een tijdje terug vroeg mijn zus me of ik twee soepen kon maken voor een verjaardag. Uiensoep is vaak iets voor de liefhebbers, maar omdat er twee soepen moesten komen, koos ik toch voor dit recept. Het is snel te bereiden, ook in grote hoeveelheden en kost haast niks. Hoewel sommige gasten vooraf wat weerstand hadden tegen de uiensoep, was deze wel als eerste op.

Net als de meeste soepen, wordt ook Franse uiensoep alleen maar lekkerder als je hem een dagje van tevoren maakt.

Aantal personen: 4-6
Kosten per persoon: ca. € 0,65
Bereidingstijd: 1 uur + 20 minuten voorbereiding

IMG_3966Boodschappen:
-6 uien (ca. 1kg)
-50g boter
-1 tl suiker
-3 el bloem
-1,5 l groentebouillon
-peper en zout
-1 stokbrood
-75g geraspte kaas

 

  1. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de boter in een grote pan en fruit de uien daarin in ca. 20 minuten gaar. Voeg suiker en bloem toe en bak al roerend 1-2 minuten, of tot het mengsel goudgeel wordt. Je kunt eventueel naar smaak wat oregano of Franse kruiden toevoegen.
  2. Voeg steeds een deel van de bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Laat de soep, als alle bouillon is toegevoegd, met deksel erop 1 uur zacht pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het brood in sneetjes van 1cm. Bak ze in 20 minuten droog en goudbruin; één keer omdraaien. Bestrooi de schijfjes met de geraspte kaas en laat ze onder de grill smelten. Heb je geen grote oven of wil je een snellere methode? Je kunt het stokbrood ook in kwarten snijden, die door midden snijden en bestrooien met kaas. 9 minuten in de oven en klaar! Serveer de soep met de kaascroûtons. Bestrooi met extra geraspte kaas.

Eén reactie

  1. Nicole schreef:

    Dit ziet er lekker uit zeg! Ik ga het zeker een keer proberen 🙂

Geef een reactie