Een terechte nummer 4

Bericht van Jeroen Zwaan, 6 februari 2015

Zojuist vond ik dit artikel op destroyexist.com, met een lijstje met albums uit de nineties. Mijn favorieten zijn zonder meer Johnny Cash op nummer 10, Faith No More op nummer 5 en Therapy? op nummer 4. En een eervolle vermelding voor Motorcycle Emptiness van Manic Street Preachers, hun album staat op 6.

Johnny Cash is de laatste jaren zelf niet zo actief meer – met geldige reden: hij is er niet meer – maar die andere drie bands doen het anno 2015 nog steeds. Van Faith No More verscheen vorig jaar nog de single Motherfucker en hun eerste album sinds 1997 is aangekondigd. Ik ben erg benieuwd wat het wordt, maar de single spreekt mij nog niet direct aan. De sound is wel goed, maar het is niet hun sterkste liedje.

IMG_3904Vorig jaar op Breda Barst maakte ik nog onderstaand¬†filmpje van Therapy? Als afsluiting van hun festivalseizoen speelden ze Diane met 17 cello’s op het podium. Helaas waren niet alle cello’s even goed gestemd en ging daardoor de zang ook de mist in, maar dit was wel een bijzonder moment. In april komt Therapy? weer naar Nederland en ik ga ze voor de zoveelste keer weer zien.

Eind volgende maand komt hun nieuwe album Disquiet eraan. Ben benieuwd wat ze er van maken. De vorige paar albums hadden even nodig om door te dringen, maar bleven uiteindelijk wel lang hangen. En ongetwijfeld spelen ze nog een boel werk van Troublegum, dat meesterwerk uit 1994 dat in de eerder genoemde lijst terecht op nummer 4 staat.

Geef een reactie